Ilaçet e lashta

Burimet e lashta dhe të reja, librat e mjekësisë dhe botanikës përmendin erëzat si ilaçe të rëndësishme për trajtimin e një sërë sëmundjesh. Përdoren për të prodhuar vajra, ilaçe,afrodisiak, por gjithashtu edhe në ritualet e ndryshme të të gjithë popujve. Romakët e lashtë vlerësuan si vetitë e tyre shëruese, ashtu dhe shijet e tyre të shkëlqyera.
Gjatë mesjetës,ashtu si dhe në Greqinë e lashtë, mirëqenia trupore dhe të ushqyerit e rregullt ishin të lidhura pazgjidhshmërisht. Erëzat atëherë “konsideroheshin sa joshëse, aq dhe të shëndetshme.” Dallimi në mes një tregtari erëzash dhe një farmacisti ishte nga i paqartë deri në mos ekzistues.
Në shekujt 16 dhe 17 shembull tipik ishte besimi i mjekëve britanikë mbi vetitë e mrekullueshme të arrëmyshkut, të cilët besonin se ishte një lloj bari çudibërës në gjendje për të kuruar edhe murtajën e tmerrshme. Kjo është parë si zgjidhja e pothuajse çdo sëmundjeje, por edhe si një nxitës i fuqishëm seksual.
Pothuajse të gjitha erëzat janë burime të mëdha të antioksidantëve, që na mbrojnë nga plakja, por edhe nga sëmundje të ndryshme si diabeti dhe për të forcuar sistemin tonë imunitar kombinuar me një ushqim të ekuilibruar. Shumë prej tyre kanë veprim antiinflamator dhe qetësues. Disa të lehtësojnë tretjen, ndërsa të tjera janë konsideruar si afrodisiak. Janë antimikrobikë të shkëlqyer dhe shfarosin mikroorganizmat patogjenë.
Çdo erëzë përmban një pasuri vitaminash, mineralesh,mikroelementësh e të tjera të dobishme për trupin tonë dhe janë të “ngarkuara” me një shumëllojshmëri vetish, nganjëherë të provuara e nganjëherë të pakonfirmuara shkencërisht, por dhe pa kalori. Megjithatë duhet të kemi kujdes me sasinë e përdorur të erëzave. Sasia e vogël është e mjaftueshme.
Duhet të theksohet se mjekësia tradicionale e popujve, të tilla si Ayurveda dhe mjekësia kineze, shënojnë numër të mahnitshëm vetish terapeutike për një shumëllojshmëri erëzash dhe barnash.
Megjithëse, jemi përpjekur për të identifikuar cilat bimë i përkasin erëzave, është vështirë për të caktuar pikërisht pikën që ndan erëzat nga bimët dhe barërat, meqë përdorimi i të gjitha këtyre kalon përtej kufijve të shijenjohjes dhe prek terapinë e vërtetë përmes traditës së vet natyrës që na jep bujarisht. Megjithatë ne do të përpiqemi, që të përmendim disa prej tyre dhe disa prej vetive më të rëndësishme, të dobishme, të njohura deri tani nga ne .Piperi                                                                                                                              

Ai konsiderohet “mbreti” i erëzave. Tekstet indiane i referohen 3000 vjet më parë, ndërsa Egjiptasit e përdornin atë në përzierjet e erëzave për balsamim.
Të pasura me antioksidantë, në sajë të substancës “djegëse” kapsaikinë, lehtëson dhimbjet muskulore dhe dhimbjet paskirurgjikale, pasi bllokon lidhjet kimike që bartin mesazhin e dhimbjes në tru. Ka veprim antibakterial, ndihmon në kollë, të dridhurat, bronkitin, alergjitë dhe lufton viruset e dimrit. Përmirëson qarkullimin e gjakut dhe largon depresionin. Hulumtimi i botuar në «American Journal of Clinical Nutrition», thotë se piperi ndihmon në humbjen e peshës.
Piperi ose peperi ka komponentin piperinë, i cili sipas hulumtimit nga ana e Universitetit të Miçiganit, ka efekt parandalues për kancerin e gjirit. Karakteristika kryesore e piperit të zi është aftësia për të irrituar disa sythe shijeje, që urdhërojnë stomakun të clirojë acid klorhidrik, duke përgatitur fillimin e procesit të tretjes. Si rezultat i kësaj, ushqimi ndahet më shpejt pa lënë hapësirë për zhvillimin e mikroorganizmave, që çojnë në fryrje të rënda, kapsllëk madje edhe diarre.Speci i kuq

Ai vjen nga varietet e specave djegës dhe shija pikante i kushtohet lëndës kapsaikinë. Piperi i kuq është një burim i shkëlqyer i beta-karotenës,që është një formë e vitaminës A, e cila i jep veti antioksiduese, gjithashtu dhe vitaminës C, e cila është e përshtatëshme për trajtimin e ftohjeve, keqtretjes, etheve dhe gripit. Marrja e mjaftueshme e tij është e lidhur me reduktimin e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare, ndërkohë ka veprim antinflamator dhe vitamina, të cilat mbrojnë qelizat kundër veprimit shkatërrues të rrënjëve të lira. Mekanizmi mbrojtës përfshin zvogëlimin e oksidimit të kolesterolit, duke zvogëluar kështu efektet e dëmshme tek enët e gjakut. Speci i kuq si dhe specat e tjerë djegës kanë efekte antithrombotike, nxitëse, tretëse, tonike dhe veti dezinfektuese, ndërsa njëkohësisht veprojnë si qetësues natyrorë dhe kontrollues të nivelit të sheqerit në gjak.
Meksikanët përherë kanë zakonë të pijnë të nxehta me spec të kuq për ftohjet, ethet dhe keqtretjet.
Gabimisht speci i kuq ka famën e rritjes së rrezikut të ulçerës peptike. Përkundrazi, pakëson duke neutralizuar bakteret përgjegjëse për shkaktimin e ulcerave peptike. Ai gjithashtu stimulon mukozën e stomakut të çlirojë lëngjet mbrojtëse, që pengojnë krijimin e ulçerës. Megjithatë, në rastet e individëve me historik të ulçerës peptike, konsumi i tij duhet të bëhet me kujdes. Një studim mjaft interesant ka treguar se konsumimi i specit djegës mund të reduktojë rrezikun e kancerit të prostatës nëpërmjet një serie të efekteve mbrojtëse në këto qeliza.Rigoni ose origani

Vendoset në krye të “gatimit mesdhetar”, është barishte aromatike që mund të përdoret e freskët apo e thatë. Konsiderohet si një barishte prehistorike e zbuluar në monumentet paleolontike në Greqinë e lashtë, ku adhurohej si një simbol i gëzimit dhe i lumturisë, meqënëse zbukuronte edhe kurorat në ceremonitë martesore. Por edhe helenët e lashtë e pinin çajin e rigonit për të kuruar spazmat e barkut dhe për diarret.
E gjejmë në zonat kodrinore dhe malore të vendit dhe pothuajse në çdo sallatë. Rigoni ka një veprim antioksidant shumë të veçantë e të fuqishëm dhe është një prej bimëve më të freskëta. Falë thimolës dhe karvakolës përbërëse, vepron si një “mburojë” kundër viruseve dhe bakterieve, duke parandaluar veprimin e mikroorganizmave në ruajtjen tonë nga sëmundjet e ndryshme. Aktiviteti i njohur antioksidant është më i fortë se antioksidantët artificial BHA dhe BHT,që përdoren nga industria për mishin e paketuar.
Rigoni është një ilaç i mirë për infeksionet e lëkurës, për papërkulshmërinë e muskujve dhe kyceve, por edhe për ata me sistemin e dobët të frymëmarrjes. Rigoni është i njohur për burimin e beta-karotenës dhe hekurit.
Kjo lehtëson tretjen dhe lufton kapsllëkun. Tonik dhe mik i mirë për mushkëritë, ndihmon në bronkitin kronik. Ajo ka veti stimuluese dhe ndihmon njerëzit, që vuajnë nga lodhja.
Vaji esencial është tonik, ngërçlargues, stomakshërues, kollëheqës, gëlbazëndalues dhe përdoret në fërkimin e lëkurës dhe banjot qetësuese e tonike.
Së fundi, ndoshta përbën shoqëruesin ideal për mishin e pjekur në skarë, meqënëse fibrat bimore të tij ulin kolesterolin dhe trigliceridet në gjak e në këtë mënyrë balancojnë dëmet e mundëshme nga ngrënia e mishit. Pak veta dinë për aktivitetin antikanceroz të rigonit. Mishi nga natyra përmban nitrate, që në kombinim me aminat e stomakut krijojnë nitrosaminat, lëndë kancerogjene. Rigoni në mish, përveç shijes që jep, ndihmon për të parandaluar zhvillimin e nitrosaminave.                                                                                                                                Bahari   (allspice,pepe garofanato,piment)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Bahari vjen i dyti pas karafilit për nga përmbajtja e antioksidantëve në bazë të një vlerësimi të Universitetit të Oslos. Gjithashtu i është dhënë aftësia e uljes së tensionit, por pa pasur prova hulumtuese të mjaftueshme për këtë veprim.
Për shkak të vetisë anestezike përdoret në prodhimin e shumë kremrave që mund të lehtësojnë dhimbjen. Vajrat e tij përdoren në ilaçe vepruese për të lehtësuar patretshmërinë dhe dhimbjet në stomak, ndërsa ndihmon në tretjen e yndyrnave. Përballon dhimbjen e kokës dhe të dhëmbit.
Vajrat esenciale janë përdorur në Aromatherapy për të trajtuar probleme të tilla si: artriti, kolla, dhimbja barkut, depresioni, lodhja, stresi. Kompresat e mbarsura me bahari lehtësojnë dhimbjet reumatike dhe nevralgjitë.
Kombinimet me piper, kanellë, karafil dhe arrëmyshk përdoren në industrinë e mishit, ushqimore dhe të pijeve. Mustarda                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Vlera ushqyese e mustardës i kushtohet farës së sinapit, që ka përqindje të larta proteinash, mikroelementesh dhe minerale si: kalcium, magnez, kalium dhe niacin. Mustarda ka kalori të pakta dhe yndyrë të ulët me mungesë tipike të kolesterolit.
Shumë studiues kanë raportuar mbrojtjen e ofruar nga vaji i mustardës kundër mikroorganizmave të tilla si: E.Coli, Listeria e Staphylococcus aureus. Në të gjitha farat e mustardës ka përbërësa isotheiakyanike, që lëshohen kur aktivizohet një enzimë, e cila ndodhet gjithashtu tek farat dhe quhet myrosinasa. Për më tepër, shumë studime i kanë lidhur këto bashkime isotheiakyanike me mbrojtjen kundër kancerit. Eksperimentet laboratorike kanë treguar se ngrënia e farës zvogëlon rrezikun e shfaqjes të disa formave të caktuara të kancerit, veçanërisht zorrës së trashë dhe stomakut.
Kompresat me sinap dhe kremrat mund të jetë ndër trajtimet më të efektshme për infeksionet e kafazit të kraharorit. Vaji i sinapit është i dobishëm për lehtësimin e dhimbjes në kyce, duke shkaktuar hyperaemia ndihmon në dhimbjet muskulore dhe skeletore dhe mund të ndihmojë në trajtimin e acarimeve të lëkurës. Fara e bluar përdoret për terapinë reumatizmale dhe si një mjet për uljen e mbingarkesës në organe. Sinapi i aplikuar jashtë redukton trysninë e organeve të brendshme duke tërhequr gjakun në sipërfaqe dhe është i dobishëm në dhimbjet e kokës, nevralgji dhe ngërcet (tkurrjet). Ndihmon në trajtimin e infeksioneve respiratore, ngrirjet (chilblains) dhe plasaritjet e lëkurës. Vaji i sinapit rekomandohet për forcimin e flokëve dhe pluhuri për antiseptik.
Mustarda e zezë dhe e bardhë përforcojnë sistemin qarkullues dhe tretës. Mustarda e bardhë është diuretik dhe antibiotik,heq dhimbjen, njihet prej shekujsh veprimi shpërndarës dhe clirues i simptomave të sinuzitit. Ndihmon për të djegur kaloritë e tepërta. Sinapi i bardhë vepron si një kundramyk, oreksant, i jonatyrshëm, pastrues, djersitës, tretës, diuretik, vjellënxitës, expectorant (gëlbazënxjerrës), alergjik, stimulues, tonik dhe irritues. Në Kinë përdoret për të trajtuar kollën me shumë gëlbazë, tuberkulozin dhe pleuritin.
Përmendet që zierja e farave përdoret për të trajtuar ashpërsimin e mëlçisë dhe të shpretkës dhe trajtimin e kancerit në tumore dhe absceseve të qafës.                                          Kanella                                                                                                                                                                                                    Kanella përbëhet nga tre vajra thelbësore që kanë aktivitet të fortë antimikrobial. Eshtë vërtetuar se disa pika vaji të kanellës janë të mjaftueshme për të bllokuar veprimin e mikroorganizmave Bacilus dhe Candida. Gjithashtu, vaji cinnamaldehyde ndihmon në ruajtjen e trupit nga sëmundjet kardiovaskulare duke parandaluar grumbullimin e trombociteve dhe reduktimin e nivelit të kolesterolit në gjak.
Kanella është një burim i shkëlqyer i manganit dhe hekurit. Kur kombinohet me mollë dhe portokall përmbajtja e vitaminës C tek frutat shërben për shtimin e thithjes së hekurit nga trupi.Hulumtimet kanë treguar se ajo ndihmon kolesterolin e keq, ka veti nxehëse, antiqelbëzuese, antirrudhëse, antiseptike dhe lufton spazmat. Falë aldehidave kinnamike kanella “ul” presionin e lartë të gjakut, ethet dhe ka aktivitet analgjezik. Një tjetër cilësi shumë e rëndësishme e saj është lidhja me diabetin e tipit 2. Ndihmon në rastet e keqtretjes dhe fryrjeve, ndërkohë është një burim i pasur i magnezit, përbërësit thelbësor të densitetit kockor.
Ndihmon në përballimin e crregullimeve të stomakut, stimulon qarkullimin, heq dhimbjet menstruale, ka cilësi afrodiziake dhe ndihmon në ngopje.
Në Egjiptin faraonik përdorej në magji dhe në procesin e balsamimit të mumieve.Me kanellë aromëzonin carcafët e tyre të dashuruarit dhe gratë rrobat e tyre. Aroma e saj e bënte dhuratë të denjë për mbretërit dhe për flijimet ndaj perëndive. Kaperi                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Në kohët e lashta besonin se bima ka veti shëruese dhe magjike. Mjeku i lashtë Dhioskuridhi rekomandonte gjethet dhe rrënjët e bimës për zhdukjen e ënjtjeve.Era tipike e kaperit është për shkak të acidit kaprik.Bima prodhon vaj esencial me përmbajtje kapparinë një substancë thelbësore që stimulon stomakun.
Në farmaceutik përdoret në rastet e dobësisë si një nxitës i qarkullimit dhe i funksioneve frymëshkëmbyese, poashtu në rastet e pamjaftueshmërisë, dhimbjeve dhe menstrualet. Jepet grave shtatzëna para lindjes që të shkaktojë kontraktimet në mitër. Ndalon diarren e spazmat në stomak dhe zorrë, përdoret kundër paaftësisë, pickimit të grenzës dhe kafshimit të gjarprit.Ai shëron shpretkën, krimbat e zorrëve dhe hemorroidet. Ngjall oreksin dhe stimulon lëngjet e stomakut.Mbulesa e rrënjës përdoret për të trajtuar sëmundje të tilla si: artritin, reumatizmën dhe dhimbjet e dhëmbit.                                                                                                                                                                    Shafrani ose zafora                                                                                                                                                                                                        Është raportuar nga Homeri, Pliny dhe Hipokrati. Muralet me lule Colichicum e zambakë dhe “majmuni lulembledhës” në pallatet Minoanit na informojnë në lidhje me ekzistencën e bimës në territorin grek.Fjala shafran dhe zafora vjen nga fjala arabe ”Zafaran” që do të thotë i verdhë. Etimologjikisht në greqisht fjala “krokos”(shafran) ka prejardhjen e saj nga fjala “kroqi”, që do të thotë fije e përdorur për thurje në një vegjë.Tingëllon shumë ekzotike, por shafrani prodhohet ndërmjet të tjerave në Kozan ku është i njohur si kroko Kozani. Me ngjyrë të kuqe të ndritshme dhe shije të veçantë, shafrani në sajë të pikrokrokinës dhe krokinës, dy përbërësve të çmuar të tij, ka veti analgjitike dhe antikonvulsante. Disa studime mbështesin se shafrani lehtëson dhimbjet e veshkave,mendohet që është nxitës dhe ka shumë nga ata që i atribuojnë veti afrodisiake. E pasur në likopenë, zeaksanthin, karotinio a b dhe c, vitaminë B dhe B2, karbohidrate dhe vajra esenciale, shafrani lufton inflamacionet dhe dhimbjet e barkut, ndërsa sipas disa shkencëtarëve pengon zhvillimin e qelizave kanceroze në mëlçi.
Ka veti kundër depresionit, mbron zemrën nga sëmundjet kardiovaskulare, rrit funksionin mendor dhe qartësinë mendore, ndihmon  në uljen e  kolesterolit.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Karafili                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Përdorimi prej nesh shkon prapa në kohë, pasi arkeologët zbuluan karafil në një enë në Siri që daton rreth 1700 ParaK.!
Karafili përmban sasi të larta mangani, kalcium, magnez, vitaminë C, acide yndyrore omega-3 dhe është një burim shumë i mirë i fijeve dietetike. Edhe pse secili prej këtyre elementeve ka rolin e vet në sistemin imunitar, përbërësi më i dobishëm është vaji i karafilit, i cili përmban një substancë anti-inflamatore të quajtur evgenoli. Përdoret gjerësisht si një dezinfektues nga dentistët për lehtësimin e pacientit nga dhimbjet.
Ai është gjithashtu antispasmodic, ndihmon në fryrjet e barkut, stimulon funksionin mendor dhe përdoret për trajtimin e puçrrave të fytyrës, herpesit dhe ka si kanella cilësi antiplakje. Ky është një nga përbërësit më të përdorur në procesin e balsamimit.Shafrani i Indisë (Turmeric)                                                                                                                       

Ishte i njohur tek popujt e Lindjes për mijëvjeçarë si rrënjerëz ,ndërsa arabët e përdornin atë si një tretës.
Shafrani i Indisë është një antioksidant i prodhuar nga rrënja e bimës dhe përfshihet kryesisht në kerrin indian, ka qenë i lidhur me parandalimin e diabetit, mbrojtjen kundër sëmundjes Alzheimer, lehtësimin e artritit dhe të ngadalsimin e dëmtimit të mëlçisë që çon në cirozë të mëlçisë. Sipas hulumtimit të kohëve të fundit, shafrani i Indisë duket të ketë veti antikanceroze dhe mund të shkatërrojë qelizat e kancerit të ezofagut, gjithashtu duket se parandalon rritjen e tumorit të lidhur me kancerin e zorrës së trashë dhe kancerin e prostatës.
Përveç kësaj, hulumtimi kanadez tregon se kontribuon në shërimin e enëve të gjakut pas goditjeve të zemrës,ndërkohë studiohet dhe efekti i mundshëm mbrojtës në parandalimin e goditjeve të trurit.
Indianët dhe mjekët kinezë e përdorën atë për të trajtuar kruarjet e lëkurës dhe ofthalmititin purulent. Zier në qumësht ndalon ftohjen me rrufë.Kari Masala

Fjala Kerri përdoret për përzierje të erëzave që përbëhen nga shafrani i Indisë,piper i kuq, koriandër, kardamo, kanellë, xhenxhefil dhe kimino në variante të ndryshme sipas zonave.
Ka studime që lidhen me konsumimin e kerrit me një sërë përfitimesh shëndetësore, kryesisht për shkak të kurkuminit përmbajtës që vret qelizat e kancerit të ezofagut. Shkencëtarët sot po hetojnë nëse konsumi i erëzave kerri dhe erëzave të tjera ose të bimëve që përmbajnë oksid salicilik si: trumza, rigoni dhe piperi i kuq e mbrojnë trupin nga disa lloje kanceri.
Gjithashtu, studimet nga Italia, Amerika dhe Kanadaja,kanë raportuar lidhjen e kerrit me mbrojtjen e trurit nga sëmundjet degjenerative duke reduktuar rrezikun e sulmit në zemër dhe në luftën kundër artritit reumatoid. Rrit presionin dhe bën zemrën të rrah më shpejtë.
Ajo është konsideruar si një burim natyror i oksidit salicilik,e cila është si aspirina, por në doza të vogla! Është interesante të përmendet se në Indi një vend me konsum të lartë të kerrit vërehet një përqindje e vogël janë me kancerin e zorrës së trashë.
Kerri përdoret shumë në gatimin aziatik dhe vlen të përmendet se incidenca e sëmundjes Alzheimer midis aziatikëve të moshuar është katër herë më e vogël se SHBA.Koriandër ose koliandër                                                                                       

Kjo erëz meriton përdorim më të shumtë në ushqimin tonë sesa nga ajo që ne bëjmë zakonisht. Eshtë një detoksikues natyror dhe ul kolesterolin e lartë. Ajo ka veti antibakteriale, antiseptike dhe antikarkinogjene.
Koriandër është përdorur për shekuj si një barishte për lirimin nga dhimbjet e barkut,krabat, spazmat, vjelljet, keqtretjet dhe infeksionet fungale. Ai është në gjendje për të vrarë bakteret e rrezikshme të tilla si E. coli, Salmonella dhe superbakterin shumë rezistent MRSA.
Koriandëri ka veti diuretike. Kjo ndihmon në rastet e anoreksive dhe problemeve gastrointestinale në balancimin e niveleve të sheqerit në gjak. Në mesjetë përgatitej në formë qulli për të trajtuar absceset.
Koriandëri mbi 3000 vjet është përbërës kryesor në parfume, kozmetikë dhe filtra erotik. Përdoret në pjekje, gatim dhe në prodhimin e pijeve të ndryshme alkoolike, kryesisht liker si: uzo, raki, birrë dhe xhin.
Përdoren gjethet, frutat dhe rrënjët, ndërsa vaji i prodhuar nga fara e saj përdoret si një ruajtës në tregtinë ushqimore.
Nëpërmjet këtij garantonin-e panjohur si –pavdekësinë e shpirtit kinezët e lashtë, ndërsa në tekstet sanskrite flitej se është rritur në kopshtet e varura të Babilonisë.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Anasoni (lat. Pimpinella anisum)                                                                                         

Origjina është nga Mesdheu lindor apo Lindja e Mesme, por tashmë është përhapur në Evropë, Azi dhe Amerikë. Përdoret që nga viti 2000 para Krishtit si aromatik, erëz dhe ilaç.
Ishte i njohur nga antikiteti dhe Egjiptasit e përdorën atë së bashku me qimnon dhe borzilokun për balsamimin e të vdekurve. Nga ato vite të largëta filloi të përdorej në mjekësi, por edhe në praktikat magjike. Prej atëherë e përdorën atë për shije në ëmbëlsira dhe bukë. Në kohët bizantine fara e barit përdorej për të bërë “verë anisiti”, ndërsa në Kinën e lashtë konsiderohej si bimë e shenjtë.
Komponenti kryesor i vajesencës është anethole,mundëson tretjen e ushqimit,është tkurrjelirues,gëlbazfrenues,tonik,qumështnxitës i fuqishëm antifërshëllyes i zemrës, gjithashtu rrit sekretimin e lëngjeve nga të gjitha gjëndrat endokrine.
Sipas Dhioskuridhit grekët e lashtë dhe romakët e konsideronin anasonin nxitës seksual dhe besonin se ruante rininë dhe hiqte ëndrrat e këqija kur vendosej nën jastëk gjatë natës. Hipokrati besonte se anasoni ndalonte teshtitjen dhe Dioskuridhis e rekomandonte atë si një diuretik dhe ilaç djersitës, por edhe si një ilaç kundër dhimbjeve të kokës. Plini na thotë se, gratë që ishin në prag të lindjes kur nuhasnin anasonin kishin lindje të lehtë.
Ndihmon në dhimbjet e stomakut,gazrat dhe dhimbjet e barkut,expectorant dhe qetësues i butë,ndihmon në djegjen e yndyrnave,stimulon funksionet e organeve vitale të mëlçisë, zemrës, mushkërive dhe trurit.
Forcon sistemin imunitar dhe ndihmon në zvogëlimin e pangopësisë, është pastrues i butë dhe tonik.Konsiderohet efektiv në trajtimin e nauzës dhe mjet antipiretik.
Meqënëse vajesenca i anasonit eliminohet pjesërisht nga trupi dhe nga frymëmarrja,ilaci ndihmon dhe në pastrimin e sekrecioneve të udhës frymëshkëmbyese.Thithja e bimës së djegur lehtëson ata që vuajnë nga rrufa alergjike dhe pirja e tij për të ndihmuar në pagjumësi.
Ekstrakti-kullesa e farave ka veti narkotike, por pa u grumbulluar në trup.Lëngu i farave të ziera i kombinuar me ilaçe të tjera të përshtatshme përdoret për astma dhe probleme bronkiale në fëmijë.
Shumë shpesh përdoret në bukë si aromatik ose kryesisht në pijet alkoolike si absinthe, në uzo dhe raki.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Arrëmyshku  

Arrëmyshku duket si një shegë e vogël dhe thelbi ka erë të mirë si muscari commutatum.
Përmban vajra esenciale me veti terapeutike. Ai përdoret për dhimbjet reumatike dhe lehtësimin e dhimbjeve nga gurët e tëmthit dhe të veshkave. Mund të përdoret si trajtim urgjent për të zbutur dhimbjen e dhëmbit.
Ai vepron si një antiseptik në zorrë dhe stimulon trurin e qarkullimin e gjakut, kundërindikohet në përgjithësi përdorimi i tij nga gratë shtatzëna. Ky është ilaç i sistemit tretës , për të vjellat, për nauzën, për diarren sidomos kur shkaku i helmimit vjen nga ushqimi. Studimet klinike kanë treguar rezultate pozitive të tij në trajtimin e sëmundjes së Crohn.
Përdoret kryesisht në gastronomi për vetitë tretëse të tij, veçanërisht për yndyrnat dhe ushqimet me amilazë.
Arrëmyshku është toksik në doza të mëdha,meqenëse ka veti narkotike. Thithja e një arre të tërë mund të shkaktojë dehje, delir dhe konvulsione.
Romakët e përdorën atë si temjan.Kinezët e marrin për të ngrohur stomakun dhe për të rregulluar rrjedhjen e energjisë. Në Francë e japin me pika në mjaltë për crregullimet e tretjes së ushqimit dhe për keqerëmbajtjen e gojës.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Qimnon

Në mesjetë ishte një nga erëzat që qarkullonte vetëm në kuzhinat aristokrate. Ai kishte reputacionin e një tretësi të shkëlqyer, por e përdornin dhe si kompresë për lehtësim të orchitis dhe për ngrirjet (chilblains). Farat e tij janë gjetur në mumjet faraone. Lëngu i farave të barishtes është përdorur në larjet për problemet e nëndëgjimit.
Qimnon është konsideruar si një pije që stimulon zemrën dhe ndihmon për të reduktuar mbirrahjet,ndërkohë vepron si tkurrjeclirues në dhimbjet e barkut. Rekomandohet për trajtimin e anoreksisë, keqtretjes, dhimbjeve të periudhës dhe therrjet në stomak. Ai është meze e shijshme që rrit sekretimin e qumështit gjatë mëkimit, vepron si një zorrëpastrues,urinënxitës, mujortrajtues, zemërtonues dhe antifërshëllyes i zemrës.
Rregullon funksionin e zorrëve dhe është i mirë për gastritin, inflamacionin e zorrëve të holla, fryrjet, kapsllëkun. Ai vepron si një mjet pozitiv në sëmundjet biliare dhe të pankreasit.
Vaji esencial përdoret si aromatizues për pije, akullore, ëmbëlsira dhe çamçakëz. Hollandezët e vënë atë në djathin gouda dhe gjermanët në sallam. Vaj esencial lehtëson nga gazrat e stomakut.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Hudhra                                                                                                                                                                                                                                               

Babilonasit e përdornin 3000 par.K. si një antiseptik, diuretik dhe lehtësues i tretjes. Dioskuridis rekomandonte hudhrën si zgjidhje e të gjitha çrregullimeve të mushkërive dhe të zorrëve. Galeni e përdorte atë si një antidot për helmet. Në kulturat e lashta hudhra përdorej si një trajtim për infeksionet, lëndimet, plagët, tumoret, madje edhe kundër lodhjes. Në mesjetë së bashku me mjaltin është përdorur për azmën, turbekulozin, edemën pulmonare dhe bronkitin.
Hudhra përmban alisinë, një agjent të fuqishëm antimikrobial, e cila në kombinim me vitaminën C që gjendet në hudhër, rrit aktivitetin antibakterial. Përmban gjithashtu proteina dhe minerale të kaliumit, fosforit dhe kalciumit.
Forcon sistemin imunitar, ndihmon kundër ftohjeve, disa baktereve të stomakut dhe parazitëve të zorrëve. Ajo mund të zvogëlojë rrezikun e sulmeve ndaj zemrës, uljen e kolesterolit të keq (LDL), triglycerideve dhe presionin e gjakut. Disa studime tregojnë se ngrënia e hudhrës zvogëlon rrezikun e paraqitjes së disa llojeve kanceresh, por dhe rritjen e mëtejshme të tumoreve.
Si meze, ndihmon në tretje dhe kapsllëk. Në përdorim të jashtëm, lehtëson inflamacionin e kyceve dhe reumatizmën. Sipas studimeve hudhra lufton dhe Helikobakterin pylori, i cili është përgjegjës për ulcerën e stomakut.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Trumza                                                                                                                                                                                                 

Legjendat e vjetra thotë se trumza jep kurajo dhe optimizëm,largon trishtimin dhe frikën. Luftëtarët, në ritualet e lashta,bënin banjë të zhytur në trumzë para betejës, për të fituar fuqi dhe guxim. Në kohët mesjetare zonjat qëndisnin një bletë në një degëz trumze në shamit e tyre, si një dhuratë ndaj fisnikëve.
Në mjekimin tradicional të vjetërit e përdornin për kollën, bronkitin, dhimbjet e dhëmbit, dhe si deodorant, plagmbyllës, stimulues, tonik, përforcues. Hulumtimet bashkëkohore vërtetojnë se substancat aktive kanë një veprimtari të fortë antiseptike, antipiretike dhe tretëse. Ajo është gjithashtu gjallëruese e gingivave. Një traditë thotë se një degëz trumze nën jastëk eliminon pagjumësinë dhe siguron gjumë të qetë.
Rekomandohet për problemet e stomakut dhe zorrëve, lehtësimin nga kollitjet, nga ftohjet me sekrecione, problemet e frymëmarrjes dhe gripit, për të stimuluar sistemin nervor dhe si një qetësues. Gjithashtu,në rastet e depresionit dhe ankthit , jep qartësi mendore dhe përforcon nervat.
Disa pika vaj ulliri me trumëz ndihmon në pickimin e insekteve, ndërsa në një vaj bazë është e mirë për plagët sipërfaqësore, dhimbje koke, reumatizmën etj.
Trumza është veçanërisht e dashur për bletët dhe mjalti është i cilësisë së shkëlqyer.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Dafina                                                                                                                                                                   Në kohët e lashta ishte e njohur për vetitë terapeutike. Bizantinët i dhanë veti shëruese dhe magjike. Ata besonin se largonte demonët dhe parandalonte sëmundjet, ndërsa djegia e saj lehtësonte profecitë e orakullit.
Më parë përdornin vajdafine mbi lëkurën e kafshëve për të luftuar morrat dhe parazitët e tjerë. Mjekët e shekullit 19 e përdorën atë në formën e kompresave në faringjit e sinusit, dhe deri më sot, e zierë përdoret për gargarë dhe shpëlarje goje në infeksionet e gojës dhe fytit. Edhe sot bëjnë kompresa të ngrohta me dafinë të zier për absceset apo nevralgjit.
Kontributi është shumë i rëndësishëm në luftën kundër gastritit dhe çrregullimet e tjera të stomakut. Nuk është e habitshme që shtohet si aromatike në thjerrëza apo fasulet. Gjethet përdoren si ruajtës në fruta të thata të paketuara si fiq dhe rrush të thatë.
Ndjell oreksin dhe nxit stomakët ‘‘dembel’’. Antiseptike, është e vlefshme për ftohjet dhe bronkitin. Vajdafina është i përshtatshëm për reumatizmat dhe artritin.
Lëngu i shtypur nga kokrrat e dafinës i hedhur brenda veshit shëron “gumëzhitjen”, ndërsa çaji i gjetheve është për çrregullimet e zorrëve.
Zierja e dafinës përdoret për të luftuar pagjumësin dhe tensionin. Gjethet e dafinës besohet të kenë veti regjëse, antidiarreike dhe diuretike. Për dhimbjet e fytit dhe infeksionet e gojës mund të bëjmë gargarë me çaj, ndërsa kompresat me gjethe të ziera zbutin absceset.
Gjethet e dafinës janë kaq aromatike,saqë beduinët e përdorin ende në kafe, ndërkohë që zakonisht përdoret në paketim të frutave të thata si fiq dhe rrush të thatë.
Ekstrakti dhe vaji esencial japin shije në vermut, akullore, pasta, karamele, çamçakëz, produkte buke dhe makarona.
Pluhuri nga gjethet e thata ndalon gjakhundrrjedhjet. Larja me ujin ku janë zier gjethet dhe frutat e dafinës forcon, errëson dhe shkëlqen flokët.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Ginger ose xhenxhefil      

Me origjinë nga Lindja “emigron” në Amerikë me spanjollet dhe që atëhere rritet në kontinentin Amerikan dhe Ishujt Karaibe. I njohur për vetitë e tij afrodisiake të përdorura që nga Antikiteti, nuk mungon nga kuzhina japoneze dhe kineze. Ende përdoret në Kinë për të reduktuar toksicitetin e disa bimëve.
Në shekullin e 18 e shtonin në ilace për të ndryshuar veprimet e tyre e për të zvogëluar efektet irrituese në stomak dhe për funksionimin më të mirë të sistemit tretës.
Erëzë, e cila është e njohur si Zintemel, si Xhinxhibira, Xhixherk ose ndryshe dhe xhenxhefil. Nuk prodhon fryte dhe shumëzohet nëpërmjet rrënjëve.
I famshëm për antioksidantët e tij, antikanceroz dhe imunorregullator, ul kolesterolin, rregullon sheqerin në gjak dhe ka veprim shërues. Ai ndihmon në tretjen e mirë,i kundërvihet vjelljes, stimulon trupin, zbut shenjat e rrufës, dhimbjes së stomakut dhe dhimbjes së kokës. Ai ka veprim antipiretik dhe antibakterial. Shumë shkencëtarë besojnë se xhenxhefili ndihmon në zvogëlimin e shqetësimeve të kyceve.
Ai stimulon qarkullimin, relakson enët periferike të gjakut dhe pengon paraqitjen e celulitit, është ilaç djersitës, gëlbazënxjerrës, parandalon të vjellat dhe është i panatyrshëm. Kompresat lokale rrisin rrjedhjen e gjakut në një zonë, zbutin inflamacionin në sipërfaqen e lëkurës.
Rrënja e thatë është përdorur në Kinë për të ngrohur e stimuluar stomakun dhe mushkëritë, dhe është efektive në rivendosjen e Yang-ut.
Në Turqi përdoret për aromë në salep,ndërkohë njihej nga Madame du Barry, e cila përdorte një përzierje të verdhës së vezës dhe xhenxhefilit, për të shkaktuar tek të dashurit e saj dhe tek Louis XV pasione të pakontrollueshme.
Vaji i xhenxhefilit përdoret në Lindje dhe Perëndim për gati 400 vjet. Heq dhimbjen e muskujve dhe ënjtjet, qetëson sistemin nervor. Në Francë ofrohet në pika mbi kubat e sheqerit për fryrjet e barkut, ethet dhe për të hapur oreksin.                                                                                                                                                                                                                        Vanilja                                                                                                                                                                                                                                                       

U zbulua nga spanjollët në Meksikë dhe është një fruterëzë me shije të pasur. Bima ka lule delikate dhe pllenimi bëhet nga një bletë e vogël që jeton vetëm në Meksikë. Aroma karakteristike është për shkak të vanilinës dhe që rezulton nga aktiviteti enzimatik gjatë përpunimit. Ajo është aroma e kujtimeve tona të fëmijërisë që përfshijnë akulloret, kremet dhe sapunët.
Ajo ndihmon në tretje, por në sasi të mëdha mund të shkaktojë inflamacion. Kjo stimulon sistemin nervor. Konsiderohet tradicionalisht si tonik i muskujve dhe i mendjes,afrodisiak dhe ndihmon tretjen e ushqimit. Hulumtimi konfirmon disa prej vetive të saj. Burimet e kaluara mjekësore i referohen asaj si një nxitës dhe një antidot për ethet. Kjo është tonike, antiseptike, expectorant në kollë,i bronkitit kronik dhe kollës nga cigaria.
Në eksperimentet e Saint George Hospital në Londër për humbjen e peshës,u vërtetua se, ata që kishin vënë një bandazh vaniljeje humbën tri herë në peshë krahasuar me ata që kishin vënë aromë limoni ose asnjë lloj arome. Vanilja rrit sekretimin e serotoninës, duke reduktuar oreksin për të ngrënë ëmbëlsira.
Gjithashtu, aroma e vaniljes ka efekt qetësues, i cili u gjet dhe u përdor në pacientët që bënin rezonancë manjetike në qendrën antikanceroze të Nju Jorkut. Në shekullin e 19 u përdor si aromaterapi për trishtimin tek vajzat.

CWikipedia: C is the third letter in the ISO basic Latin alphabet.

Ky zë u postua te Αταξινόμητα. Faqeruani permalidhjen.

60 Përgjigje te Ilaçet e lashta

  1. trotteur vtech thotë:

    Useful info. Fortunate me I found your web site
    by chance, and I am shocked why this twist of fate
    didn’t happened in advance! I bookmarked it.

  2. Kerrie thotë:

    Hello friends, its fantastic article regarding teachingand entirely explained,
    keep it up all the time.

  3. bhaktilife.org thotë:

    I was wondering if you ever considered changing the layout of your blog?
    Its very well written; I love what youve got to say.
    But maybe you could a little more in the way of content
    so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2
    pictures. Maybe you could space it out better?

  4. calorie counter thotë:

    Thanks for a marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you happen to be a great author.
    I will remember to bookmark your blog and will often come back later in life.
    I want to encourage that you continue your great work, have
    a nice morning!

  5. Hello there! This post could not be written much better!
    Going through this article reminds me of my previous roommate!
    He constantly kept talking about this. I will send this post
    to him. Fairly certain he’s going to have a great read. Thank you for sharing!

  6. Hello! I could have sworn I’ve been to this site before but after checking through some of the post I realized it’s new to me.
    Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll
    be bookmarking and checking back often!

  7. os 6 jailbreak thotë:

    Hey there! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to give it a look.
    I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will
    be tweeting this to my followers! Wonderful blog and amazing style and design.

  8. Annett thotë:

    We are a group of volunteers and opening a brand new scheme
    in our community. Your website provided us with useful information to work on.
    You’ve done an impressive activity and our entire neighborhood shall be grateful to you.

  9. trading system thotë:

    Keep on writing, great job!

  10. I have been browsing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting
    article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before. how to get more followers on twitter supplies quality social companies.
    In order to more twitter followers make sure to maintain the twitter consideration current.
    you can certainly buy twitter followers cheap, Myspace fans/likes in addition to Youtube . com landscapes and remarks.

  11. auto insurance thotë:

    Wonderful, what a website it is! This weblog gives helpful facts to us, keep it up.

  12. I would like to voice my appreciation for your generosity giving support
    to people who need guidance on the theme. Your very own commitment to getting the message all around was really invaluable and has frequently enabled
    guys and women much like me to realize their desired
    goals. This important hints and tips entails a lot to me and especially to my mates.

    Many thanks; from each one of us.

  13. ilir thotë:

    Flm Shum per keto informata

  14. word thotë:

    I delight in, lead to I discovered exactly what I used
    to be taking a look for. You’ve ended my four day long hunt!
    God Bless you man. Have a nice day. Bye

  15. caveman diet thotë:

    Hello i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace, when i read this article
    i thought i could also make comment due to this brilliant post.

  16. I don’t know if it’s just me or if everybody else encountering problems with your blog.
    It appears like some of the text in your posts
    are running off the screen. Can someone else please comment and let me
    know if this is happening to them as well? This could be a issue with my internet browser because I’ve had this happen before.
    Appreciate it

  17. youtube.com thotë:

    Simply wish to say your article is as astonishing.
    The clarity on your post is just spectacular and that i could think you are an expert in this subject.
    Well with your permission let me to grasp your RSS feed to keep updated with imminent post.
    Thank you one million and please continue the rewarding work.

  18. Lewis thotë:

    whoah this blog is excellent i like reading
    your posts. Keep up the good work! You understand, many persons are searching
    round for this info, you could help them greatly.

  19. facebook thotë:

    My brother suggested I might like this website. He was entirely right.
    This post actually made my day. You cann’t consider
    simply how so much time I had spent for this information! Thank you!
    facebook
    facebook
    facebook

  20. instagram thotë:

    This is the right webpage for anybody who really wants to understand this topic.
    You understand so much its almost tough to argue with you (not that I actually will need to…HaHa).
    You definitely put a new spin on a subject which has been discussed for many years.
    Wonderful stuff, just great! instagram
    instagram

  21. youtube thotë:

    Simply wish to say your article is as amazing.
    The clarity for your submit is simply nice and i could
    think you’re an expert in this subject. Well along with your permission let
    me to snatch your feed to stay updated with imminent post.
    Thank you 1,000,000 and please keep up the
    enjoyable work. youtube
    youtube

  22. youtube thotë:

    Saved as a favorite, I like your web site!
    youtube
    youtube

  23. instagram thotë:

    Definitely believe that which you stated.

    Your favorite justification appeared to be on the net the easiest thing
    to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider
    worries that they just do not know about. You managed to hit the
    nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal.
    Will likely be back to get more. Thanks. instagram
    instagram

  24. facebook thotë:

    Great post. I was checking constantly this weblog and I’m impressed!
    Very helpful information particularly the last section :
    ) I take care of such information much. I was seeking this certain info for a long time.
    Thank you and best of luck. . facebook
    facebook
    facebook

  25. instagram thotë:

    Everyone loves what you guys are up too. This type of clever work and
    reporting! Keep up the awesome works guys I’ve included you guys to
    blogroll. instagram
    instagram
    instagram

  26. instagram thotë:

    Greetings I am so grateful I found your blog, I really found you by accident, while I was researching on Digg for
    something else, Regardless I am here now and would just like to say cheers for a
    incredible post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the minute but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the fantastic job.
    instagram
    instagram

  27. youtube thotë:

    Hey there, You have done a fantastic job. I will definitely digg
    it and personally suggest to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this site.
    youtube
    youtube
    youtube

  28. instagram thotë:

    You made some decent points there. I looked on the net for additional information about the issue and found most individuals will go along
    with your views on this web site. instagram
    instagram

  29. facebook thotë:

    What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have found It positively helpful and it has aided me out loads.
    I’m hoping to give a contribution & aid different
    customers like its helped me. Good job. facebook
    facebook
    facebook

  30. youtube thotë:

    Incredible points. Outstanding arguments. Keep
    up the amazing spirit.

  31. Someone necessarily help to make critically articles I would state.
    That is the very first time I frequented your website page
    and to this point? I surprised with the research you made to make this particular post amazing.
    Excellent job!

  32. Hi there it’s me, I am also visiting this site daily,
    this website is actually pleasant and the
    people are actually sharing nice thoughts.

  33. twitter thotë:

    Wow, this paragraph is good, my sister is analyzing these kinds of things, thus I
    am going to tell her. twitter
    twitter
    twitter

  34. twitter thotë:

    Hello to all, how is everything, I think every one is getting more from this website, and your views
    are good for new visitors. twitter
    twitter
    twitter

  35. youtube thotë:

    Fastidious answers in return of this query with firm arguments and telling
    the whole thing regarding that. youtube
    youtube

  36. facebook thotë:

    I enjoy what you guys are usually up too. This kind
    of clever work and exposure! Keep up the terrific works
    guys I’ve incorporated you guys to my own blogroll. facebook
    facebook
    facebook

  37. twitter thotë:

    Hola! I’ve been following your website for some time now
    and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Houston Texas!
    Just wanted to say keep up the good job! twitter
    twitter

  38. I’ve been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts on this sort of house .

    Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this website.
    Studying this information So i am satisfied to show that I’ve an incredibly just right uncanny feeling I discovered exactly
    what I needed. I most no doubt will make certain to do not omit this web site and give it a glance regularly.

  39. Attractive section of content. I simply stumbled upon your weblog and in accession capital to say that I get actually enjoyed account your
    weblog posts. Any way I will be subscribing on your feeds or even I fulfillment you get admission to persistently quickly.

  40. I pay a visit everyday a few websites and blogs to read posts, except this website presents feature based articles.

  41. twitter thotë:

    I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this website.
    I really hope to check out the same high-grade blog posts from you later on as well.
    In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own,
    personal website now😉. twitter
    twitter

  42. youtube thotë:

    Hey there, You have done a great job. I’ll certainly digg it
    and personally suggest to my friends. I am sure they will be benefited from this web site.
    youtube
    youtube

  43. facebook thotë:

    Terrific article! That is the type of info that are supposed to
    be shared around the web. Disgrace on the seek engines for now not positioning this post
    upper! Come on over and seek advice from my web site .
    Thanks =). facebook
    facebook
    facebook

  44. youtube thotë:

    Unquestionably imagine that that you stated. Your favourite justification appeared to
    be at the net the easiest factor to be mindful of. I say
    to you, I certainly get annoyed whilst other people
    consider worries that they plainly don’t recognise about.
    You controlled to hit the nail upon the highest and also outlined
    out the whole thing with no need side-effects
    , people can take a signal. Will likely be back to get more.
    Thanks. youtube
    youtube

  45. youtube thotë:

    Hello, Neat post. There is a problem along with
    your web site in web explorer, would check this? IE still is the
    marketplace leader and a good component of people will miss
    your wonderful writing due to this problem. youtube
    youtube

  46. Usually I don’t learn post on blogs, however I would like
    to say that this write-up very compelled me to try and do so!

    Your writing taste has been surprised me. Thank you, very great post.

  47. youtube thotë:

    I’m really enjoying the design and layout of your blog.
    It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and
    visit more often. Did you hire out a designer to create your
    theme? Great work! youtube
    youtube
    youtube

  48. twitter thotë:

    If you would like to increase your knowledge only keep visiting this web page and be updated with the
    latest gossip posted here. twitter
    twitter
    twitter

  49. instagram thotë:

    We stumbled over here different web page and thought I should
    check things out. I like what I see so i am just following you.

    Look forward to checking out your web page again. instagram
    instagram

  50. youtube thotë:

    I delight in, lead to I discovered just what I used to be taking a look for.
    You have ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day.
    Bye. youtube
    youtube

  51. instagram thotë:

    Highly descriptive post, I loved that bit.
    Will there be a part 2?. instagram
    instagram
    instagram

  52. My relatives always say that I am wasting my time here at net, however I know I am getting familiarity everyday by reading this good content.

  53. cooking indian thotë:

    Thank yߋu for the aսspicious writeup.It inn fact was a
    amusemenmt ɑccount it. Look advɑnced to far added agreeable from you!ʜoweѵer, how сkuld wе communicate?

  54. instagram thotë:

    Wonderful items from you, man. I’ve bear in mind your stuff previous to
    and you’re just extremely magnificent. I really like what
    you have bought here, certainly like what you’re saying and the way in which in which you say
    it. You’re making it entertaining and you still take care of to stay it smart.
    I can not wait to read far more from you. That is really a terrific website.
    instagram
    instagram

  55. Tomi Caorazi thotë:

    pershendetje stafi materiali eshte shume i mire/..ju lutem dua te di si pergatitet vaji esencial i trumzes.. faleminderit

  56. facebook thotë:

    I all the time used to read paragraph in news papers but now as I am a user
    of net so from now I am using net for content, thanks to web.
    facebook

  57. dog dish thotë:

    I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to
    be what precisely I’m looking for. Does one offer guest writers to write content to suit your needs?
    I wouldn’t mind composing a post or elaborating on some of
    the subjects you write with regards to here. Again, awesome site!

  58. Alyssa Happney thotë:

    It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or tips. Perhaps you could write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!|

  59. Kuzhina thotë:

    Nice post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
    Extremely useful info specially the last part🙂 I care for such info a lot.
    I was seeking this particular information for a very long time.
    Thank you and good luck.

  60. broccoli food thotë:

    Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too
    great. I really like what you have acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it.
    You make it enjoyable and you still take care of to keep it wise.
    I can’t wait to read much more from you.
    This is actually a great website.

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni / Ndryshojeni )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni / Ndryshojeni )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni / Ndryshojeni )

Foto Google+

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google+. Dilni / Ndryshojeni )

Po lidhet me %s